top of page

2017

Nighthawks

regie Jessica Zeylmaker

Theatergroep Thalia

 

 

Nighthawks (nachtbrakers) schetst een indringend portret van acht individuen die elkaar ontmoeten in een nachtbar. Ze creëren een wereld waarin, vanuit een sobere verstilling, ruimte ontstaat voor onvervulde passies en verlangens. Het is een intieme voorstelling die het publiek deelgenoot maakt van de hunkering naar contact.

Nighthawks is een voorstelling over liefde, verloren kansen en de zoektocht om boven onze menselijke beperkingen uit te stijgen. De voorstelling is geïnspireerd op het gelijknamige schilderij van Edward Hopper (1882-1967). Thalia maakte de voorstelling ter gelegenheid van de vijftigste sterfdag van deze Amerikaanse schilder. Zijn realisme, de desolate sfeer en de in zichzelf gekeerde personages, spreken nog altijd tot ieders verbeelding. Nighthawks (1942) wordt beschouwd als een icoon van de twintigste-eeuwse Amerikaanse schilderkunst. Thalia brengt het verhaal van het schilderij tot leven. 

De voorstelling is voortgekomen uit dramatisering. We begonnen met een inspiratiebron (het schilderij) en een ruimte en het proces werd afgerond met een volwaardige voorstelling. Wat gebeurt er in een café in de kleine uurtjes als de meeste klanten zijn vertrokken. De uren waarin eenzame drinkers meer van zichzelf laten zien dan ze zouden wensen. Welke onverwachte ontmoetingen zijn er? Wie ontbreekt er in het stuk? En wat komt daar uit voort?  De desolate sfeer werd versterkt met livemuziek van Thomas Klinkenberg op piano.

Fotograaf Wim Lanser

Thalia Hopper-114
Thalia Hopper-163
Thalia Hopper-168
Thalia Hopper-053
Thalia Hopper-019
Thalia Hopper-238
Thalia Hopper-119
bottom of page